L.k.o.k.
Lāčplēša kaŗa ordeņa
kavalieŗi


LKO
 
  Pilna Māras istabiņa
Sīku, mazu šūpulīšu:
Kad to vienu kustināja,
Visi līdzi līgojās.

  Iesākumlapa [Home]  
  L.k.o. statūti
 
Meklēt L.k.o.k. pēc:
  Numura (LV) (600k!)
  Uzvārda (LV)
  Kaujas vienības (LV)
  Ārzemju kaŗaspēku
piederības
 
Citiem apbalvojumiem
   
  KAD dzimis (gads)
  KAD miris (gads)
  KUR miris (valsts)
   

PAR šo dB / vēres



  Atpkaļ uz servera
mājaslapu

[megabytedata1.co.uk]

 
 
L.k.o.k. biogrāfija

LKOK nr 3/414: Alberts Broders

LKOK nr.3/414

Broders, Alberts


Leitnants 1. Liepājas kājnieku pulkā.


* 1896. g. 16. maijā Dzelzavas pagastā.

+ 1941. g. 22. jūnijā NKVD nošauts Baltezerā.

[Apbedīts Ādažu kapos.]

Apbalvots par 1920. g. 9. maija izlūku gājienu ienaidnieka dziļā aizmugurē un cīņu Mirojedu ciema rajonā aiz Zilā ezera.



1940. g. 25. oktobrī NKVD apcietināts. 1941. g. jūlijā, pēc vācu ienākšanas atrasts Baltezera masu kapā. Apbedīts Ādažu kapos.


LKO 

BRODERS ALBERTS Augusta dēls
1. Liepājas kājn. pulka leitnants.

Ordenis piešķirts 1920. gadā

Dzimis 1896. g. 15. maijā Dzelzavas pag. Skutānos. Izglītojies Drustu draudzes skolā.

1915. g. aug. brīvprātīgi iestājies 2. Rīgas latv. strēln. bataljonā. 1916. g. sept. ieskaitīts 5. Zemgales latv. strēln. pulka saimniecības daļā, 1917. g. paaugst. par karalaika ierēdni. Ticis vajāts pretlielinieciskās nostājas dēļ un no pulka aizbēdzis, pēc tam kritis vācu gūstā pie Pleskavas. Atgriezies no tā, atkal vairākkārt lielinieku arestēts un notiesāts uz nāvi. Izbēdzis soda izpildīšanas brīdī, nogalinādams divus bendes. Pēc tam atgriezies Latvijā.

Brīvības cīņās sācis piedalīties kā "Zaļās" armijas organizētājs Raunas, Drustu un Dzērbenes apkārtnē. 1919. g. 7. jūl. brīvprātīgi iestājies Latvijas armijā un izlūknodaļas piekšgalā turpinājis cīņu pret lieliniekiem Malienas apg. Paaugst. par leitnantu. Pēc tam kad viņa vadīto izlūknodaļu izvērta par bataljonu, cīnījies pret bermontiešiem Jaunjelgavas apr., pēc tam no Daugavas līdz Jānišķiem. Piedalījies Jenas bataljona sagrāvē, guvis daudzas trofejas un saņēmis gūstekņus. 1919. g. 16. nov. pie Vecsaules sagūstīts un vests uz nošaušanu, kur viņu pēdējā brīdī izglābis rotmistrs Goldfelds.

1919. g. dec. ar savu bataljonu iedalīts 1. Liepājas kājn. pulkā un piedalījies cīņās Latgalē.

1920. g. 9. maijā Latgalē B. pēc paša ierosmes devās izlūkgājienā dziļā ienaidnieka aizmugurē Mirojedu sādžas raj. netālu no Sebežas, izsita no šīs sādžas skaitliski daudz lielākus pretinieka spēkus, ieguva 2 lielgabalus, 16 zirgus, ložmetēju, munīciju, veda visas trofejas pāri frontei, pa ceļam sakaudams un saņemdams gūstā vairākas lielinieku vienības. Sekmīgi veica šo pasākumu bez zaudējumiem.

1920. g. okt. atvaļināts. Darbojies rūpniecībā, atjaunojis Meņģeles logu stiklu fabriku, Kokneses vilnas fabriku, Juglas papīrfabriku. Vēlāk a/s "Rīgas vilnas manufaktūra" direktors rīkotājs. Pēc tam a/s "Brāļi Broderi" direktors rīkotājs. Aktīvs aizsargs, rotas komandieris 5. Rīgas aizsargu pulkā.

1940. g. 25. okt. arestēts un notiesāts uz nāvi. Nošauts 1941. g. 22. jūn. Baltezerā. Apbedīts Ādažu kapos.

Papildinformācija:

T 1941(23, 34): Nāves paziņojumi.


 

   2024 megabyte_data infolaboratorium vulpecula seloniensis : UK Server1 :