L.k.o.k.
Lāčplēša kaŗa ordeņa
kavalieŗi


LKO
 
  Pilna Māras istabiņa
Sīku, mazu šūpulīšu:
Kad to vienu kustināja,
Visi līdzi līgojās.

  Iesākumlapa [Home]  
  L.k.o. statūti
 
Meklēt L.k.o.k. pēc:
  Numura (LV) (600k!)
  Uzvārda (LV)
  Kaujas vienības (LV)
  Ārzemju kaŗaspēku
piederības
 
Citiem apbalvojumiem
   
  KAD dzimis (gads)
  KAD miris (gads)
  KUR miris (valsts)
   

PAR šo dB / vēres



  Atpkaļ uz servera
mājaslapu

[megabytedata1.co.uk]

 
 
L.k.o.k. biogrāfija

LKOK nr 3/568: Eduards Lūsis

LKOK nr.3/568

Lūsis, Eduards


Virsleitnants Latgales partizānu pulkā.


* 1897. g. 5. decembrī Dzelzavas pagastā.

+ 1970. g. 29. novembrī Scarborough, Ont., Kanādā.

[]

Apbalvots par 1920. g. 28. aprīļa nakts uzbrukumu un cīņām pie Posiņjes ciema Latgalē.





LKO 

LŪSIS EDUARDS Jāņa dēls
Latgales partizānu pulka virsleitnants.

Ordenis piešķirts 1921. gadā

Dzimis 1897. g. 5. dec. Dzelzavas pag. Beidzis G. Odiņa tirdzniecības skolu Rīgā.

Krievu armijā iestājies brīvprātīgi 1916. g. maijā, dienējis Rezerves latv. strēln. pulkā. Pēc tam pārvietots uz 5. Zemgales kājn. pulku; komandēts uz praporščiku skolu Gatčinā, to beidzis 1917. g. aug.

Latvijas armijā iestājies brīvprātīgi 1918. g. 13. dec. Virsnieku rezerves rotā. Piedalījies kaujās Kurzemē un Zemgalē. Pēc Rīgas atbrīvošanas 2. Ventspils kājn. pulka rindās cīnījies Latgalē. 1920. g. 31. martā pārcelts uz Latgales partizānu pulku. 1919. g. okt. paaugst. par virsleitnantu.

1920. g. nakti uz 28. apr. Latgalē pie Posiņjes muižas ienaidnieka uzbrukuma laikā L. pēc savas ierosmes ar dažiem kareivjiem devās pretinieka aizmugurē, triecienā atņēma tam ložmetēju un apšaudīja no tā ienaidnieku. Tas izraisīja apjukumu, un tādējādi tika likvidēts viņu uzbrukums, mūsu rokās krita vairāki gūstekņi un tika iegūtas trofejas.

Atvaļināts 1922. g. 27. martā. Iestājies robežpolicijas dienestā, dienējis kā uzraugs Bauskas apr. Vēlāk Valkas un Ilūkstes robežapsardzes raj. priekšnieks. 12. Ilūkstes aizsargu pulka 2. bataljona komandieris. Neatkarības pēdējos gados policijas dienestā. 1934. g. apvērsuma laikā apsargājis Satversmes Sapulces namu Rīgā. Piešķirta jaunsaimn. Alsviķu pag. Birzniekos, kur dzīvojis padomju okupācijas gadā.

1941. g. jūn. izvairījies no deportācijām, slēpdamies mežā. 2. pasaules kara laikā policijas dienestā Cēsīs. 1944. g. okt. policijas bataljona sastāvā piedalījies Rīgas aizstāvēšanā, tad aizbraucis uz Vāciju, kara beigās atradies Bavārijā, dzīvojis Braunšteinas bēgļu nometnē.

Pēc kapitulācijas dažus gadus atradies amerikāņu apsardzes dienestā, tad emigrējis uz ASV. Strādājis uz dzelzceļa līdz pensijai, tad devies uz Kanādu. Darbojies Latv. virsnieku apvienības kalpakiešu kopā. Miris 1970. g. 29. nov. Ontario provincē, Skārboro pilsētā.


 

   2024 megabyte_data infolaboratorium vulpecula seloniensis : UK Server1 :